Soarele ne afecteaza in mod diferit

9.6.11

Si nu este vorba doar de tipul de pigment despre care am vorbit in a doua postare din aceasta mini serie, ci si de varsta noastra.

Ca sa sintetizeze vitamina D (atat de necesara in procesul de crestere), copiii si adolescentii au nevoie de pana la 20 de minute de expunere la soarele diminetii (mai mult decat indicat, aceasta trebuie sa aiba loc pana la ora 10).

In ceea ce ii priveste pe adulti, lucrurile stau un pic diferit pentru femei si barbati. 

Femeile au nevoie de mai mult soare decat barbatii pentru a sintetiza vitamina D (despre efectele lipsei vitaminei D in organism am vorbit pe scurt in prima postare din aceasta serie) si motivul tine strict de aparatul genital. In timpul menstruatiei femeile pierd o cantitate importanta de vitamina D, asa cum pierd si saruri, si acestea trebuie inlocuite. Iar aceasta inlocuire se face cu ajutorul soarelui, prin expunerea la soarele de dimineata, intre 30 si 40 de minute zilnic (ideal este sa se ajunga la plaja la ora 6 si sa se stea pana la 8-9, atunci cand razele nu se simt ca puncte calduroase pe piele).

Barbatii, in schimb, isi pot lua cantitatea de vitamina D din 10 minute de soare.

Lucrurile se schimba dramatic cand vorbim de varsta a treia. In aceasta perioada, vitamina D (care se sintetizeaza in piele si e vitala pentru fixarea calciului in oase) nu mai e influentata de soare. Astfel spus, chiar daca cei de varsta a treia se expun la razele solare, corpul nu mai are puterea sa sintetizeze aceasta vitamina. Solutia pentru varsta a treia este un complex de vitamine si minerale care sa contina obligatoriu combinatia dintre vitamina D3 si vitamina A.

4 comentarii

  1. Utila postare!
    Multumim!;)

    RăspundețiȘtergere
  2. F interesant , asta chiar n-o stiam..cu diferenta intre femei si barbati :d

    RăspundețiȘtergere
  3. E bine sa ne cunoastem organismul de mici, sa stim ce ne face bine, ce ne face rau, cat ne face bine si care este limita, insa..cati tinem cont de reguli? Mergem pe ideea ca regulile sunt facute sa fie incalcate si ajungem la un moment dat sa ne para rau.

    Bine se spune ca tineretea este irosita pe cei tineri...batranii ar pretui-o altfel.

    RăspundețiȘtergere
  4. E foarte interesant post-ul, nu aveam idee de diferenta.

    RăspundețiȘtergere